El bolet d'esca (Fomes fomentarius ). Desembre, 2007.

 
Descripció de l'espècie
El bolet d'esca (Fomes fomentarius) és un bolet de soca de grans dimensions, doncs pot arribar a tenir 50 cm de radi. Té forma de mitja lluna, i creix en els troncs d'arbres vells vius. Aquest bolt és paràsit, és a dir, té el micel·li en l'interior de la planta viva. El seu color grisós homogeni de sobre el fa diferent de la majoria d'espècies grans de bolets de soca.
Indrets on es pot observar a Osona
Aquesta espècie viu en troncs d'arbres caducifolis, fonamentalment faig (Fagus sylvatica) i roures (Quercus humilis, Q. petraea, Q. robur) en muntanya mitjana humida. A Osona el trobem al Montseny, Collsacabra i Pre-Pirineu osonenc (Vidrà, Bellmunt, Puigsacalm).
Estatus, conservació i gestió

És una espècie indicadora dels boscos madurs. No és present en les masses forestals joves. La seva conserbació depen d'una bona gestió del bosc que permeti que hi hagi peus d'arbres vells i fusta vella i morta al terra. La seva funció ecològica és la degradació de la fusta per a descompondre-la en elements més bàsics químicament, que altres fongs acaben de metabolitzar, i finalment les plantes aprofiten com a nutrients.

Altres aspectes d'interès

S'anomena bolet d'esca per les fibres que produeix i que li donen una textura especial. Amb aquestes fibres els homes prehistòrics encenien el foc manualment, junt amb dues peces de fusta tova. A Romania, un país amb una tradició forestal molt important lligada sobretot amb l'explotació del feig, hi ha artesans que utilitzen aquests bolets per fer teixits i barrets (podeu veure informació d'això en el viatge a Romania).

© Jordi Baucells , 2008
© Jordi Baucells (totes les fotografies i textos)
Pàgina actualitzada: 1/12/08