Sortida micològica del Grup de Naturalistes d'Osona. 11 de novembre de 2006.
El passat 11 de novembre, com cada any, es va dur a terme la sortida de bolets del Grup de Naturalistes d'Osona. Dins del marc de la Setmana de la Ciència, aquesta sortida s'aprofita per a recollir el màxim nombre d'espècies de bolets per a l'exposició que a la setmana següent es porta a terme a la Universitat de Vic. Aquest any varem comptar amb més de 25 participants en la sortida, feta a Can Talaia (Taradell). Es va visitar la pineda de pi roig, l'alzinar i la roureda, agafant així el màxim d'ambients possibles. En total, més de 80 espècies de bolets trobats que varen ser preparats per a l'exposició. Els assistents varen tenir la oportunitat de comentar amb els guies qüestions sobre la micologia, les diferents espècies comestibles i tòxiques i la forma de reconèixer-les.

 

Sortida de bolets novembre de 2006

A la fotografia el moment culminant de la sortida, quan es varen posar en comú totes les espècies de bolets recollides. Es van fer grups d'espècies i es va poder comparar en alguns casos espècies interessants, tan tòxiques com comestibles (per exemple l'Amanita rubescens i l'Amanita pantherina). A la fotografia, a mà esquerra, es pot veure en Fèlix Mascort que li passa a una companya un bonic exemplar de Tricholoma sulphureum.

Amanita phalloides

Amanita phaloides, una de les espècies més perilloses dels nostres boscos. Va ser un dels bolets més recol·lectats a la sortida. També són tòxics mortals Galerina marginata, Amanita pantherina i Lepiota cristata.

Llora blava

La llora blava (Russula cyanoxantha), una de les millors espècies comestibles, també va ser recol·lectada. Es va poder comentar les diferències entre les llores comestibles i les que no tenen interès culinari, i la importància del gust i l'olor per la classificació d'aquest complicat gènere de bolets.

Classificació de bolets al bosc

Classificació de bolets al bosc. Varem portar guies i llibres didàctics sobre bolets, que van ajudar a aproximar les espècies recollides. Però per a fer una bona classificació específica és necessària bibliograia més especialitzada i fins i tot reactius químics i anàlisi microscòpica.

Cua de cavall

Amanita rubescens o "cua de cavall", una bona espècie comestible, sempre que sigui ben cuinada. Es pot confondre amb Amanita pantherina, tòxica mortal, però si n'observem els trets diferencials (color rogens, taques de sobre el barret mai blanques, base del peu vermellosa), podrem diferenciar-les de forma segura.

Les sortides naturalistes del Grup de Naturalistes d'Osona tenen com a finalitat la divulgació, a tots nivells, de la natura. Moltes vegades l'afluència de gent jove i nens és important, fet que encara dona més força a aquesta tasca.

© Jordi Baucells , 2006
© Jordi Baucells (totes les fotografies)
Pàgina actualitzada: 27/08/07