Logo UN PASSEIG PER SAU I SUSQUEDA

 

   
 
El campanar de Sau és, sens dubte, un dels punt més visitats d'Osona quan l'embassament està baix. Record d'un temps passat, quan el petit poble de Sau estava aïllat enmig d'una vall fluvial que vivia de l'agricultura i la ramaderia. Sau va ser inundat per l'embassament durant els anys 50, quan es va construir. Durant la major part de l'any no s'arriba a l'església, però alguns estius l'embassament està en un nivell molt baix i es pot tocar l'església, algunes cases i el cementiri.
   

 

 
 
La matèria orgànica acumulada en les aigües de Sau i Susqueda fa que a les voreres de l'embassament sovint s'hi vegi una pel·lícula de material orgànic contaminant. Tot i la remarcable millora de les aigües dels dos embassaments que hi ha hagut els últims anys, encara hi ha camí per recórrer de cara a minimitzar l'acumularció de nutrients i substàncies contaminants procedents de l'activitat humana a la Plana de Vic i el Ripollès.
 

 

 
 
És sorprenent veure com els troncs dels arbres inundats fa més de cinquanta anys s'han "petrificat" i es conserven en perfecte estat, tot i estar la major part de l'any sota les aigües de Susqueda. La fusta, s'ha endurit de tal forma que l'aigua no hi penetra, quedant protegida dels organismes que en farien la descomposició. Aquests troncs es poden observar sobretot a l'embassament de Susqueda i alguns d'ells encara estan en posició vertical.
 

 

 
 
Les grans preses osonenques, Sau i Susqueda, varen ser en el seu moment importants obres d'enginyeria hidràulica. En el cas de Susqueda, al límit de la comarca veïna de La Selva, l'alçada de la presa arriba als 125 m. Tan Sau com Susqueda conserven, a escassos metres de les seves preses, les cases que es van construir perquè, durant tots els anys que van durar les construccions, hi visquessin els enginyers i els obrers que treballaven allà.
 

 

 
 
Susqueda és una de les àrees més salvatges d'Osona i La Selva. Gairebé deshabitat, aquest racó de les Guilleries amaga joies naturals de gran valor ecològic. Una gran diversitat de plantes creixen en un paisatge on domina l'alzinar, però on hi trobem pinedes de pi rois, pinedes de pi pinyer, castanyedes, bosc de ribera i roquissars. La fauna vertebrada i invertebrada també és abundant i diversa.
 

 

© Jordi Baucells , 2006
© Jordi Baucells (textos i fotografies)
Pàgina actualitzada: 17/10/06