El falciot (Apus apus )

Falciot

Adult de falciot (Apus apus). Vic, juny de 2008.

 
Descripció de l'espècie
El falciot és un ocell de l'ordre dels apodiformes que la gent associa normalment amb les orenetes pel seu aspecte semblant. Però es tracta d'un ocell molt diferent que les orenetes: ales més llargues, color totalment fosc a tot el cos excepte la gola més clara, potes curtes amb unes ungles fortes i afilades, i cua en forma de forquilla .
Indrets on es pot observar
A partir del mes d'abril, es poden observar falciot a tota la comarca d'Osona de forma fàcil i abundant. És present a totes les poblacions, ambients rurals i semiforestals, i fins i tot volant sobre les grans masses de bosc osonenques, tot i que no s'hi reprodueixi. És un ocell que es passa la major part de la seva vida volant, i només s'atura en els forats on cria: en edificis vells, sota teulades de cases, en forats de ponts i altres infraestructures. Només a l'est d'Europa, al bosc de Bialowieza, a Polònia, hi ha colònies conegudes de falciots que criïn en arbres.
Estatus, conservació i gestió

És molt difícil saber l'estat de conservació d'una espècie tan poc estudiada i de la que se'n sap relativament poc sobre les dimensions de la seva població. Es creu que ha estat en regressió durant les darreres dècades a causa dels insecticides i les grans sequeres africanes. Es tracta d'un ocell viatger, que passa els mesos de tardor i hivern al sud del Sahara, fins a l'Àfrica Central.

Altres aspectes d'interès

El Grup d'Anellament Calldetenes Osona porta 23 anys seguits ininterrumpudament, estudiant la colònia de falciots de la muralla de Pere III de Vic, on s'han pogut estudiar aspectes importants de la seva biologia de cria, així com l'evolució del nombre d'exemplars nidificants. En la foto es pot veure un anellament de falciot al peu de la muralla, l'estiu de l'any 2006.

© Jordi Baucells , 2008
© Jordi Baucells (totes les fotografies i textos)
Pàgina actualitzada: 1/07/08