El flamenc (Phoenicopterus ruber)

Flamencs adults Flamenc jove
Dos flamencs adults anellats amb anelles de PVC de color. Aquest tipus d'anelles permeten identificar l'animal a distància, llegint el número. Delta de l'Ebre setembre de 2001. Flamenc jove en les aigües tèrboles de l'Estany de Vacarès. Camargue. França. Novembre de 1995.

 

 
Descripció de l'espècie
El flamenc és sens dubte una espècie conegut per tothom qui, més o menys, s'ha fixat en la natura. De colors rosats, els adults són espectaculars. Els exemplars joves són, com es pot veure en les fotografies, de colors marronosos durant els dos primers anys.
Indrets on es pot observar
A la comarca d'Osona el flamenc és una espècie rara i ocasional, que s'ha observat menys de deu vegades des de l'any 1983, sempre associat a l'època de migració o hivernada i a tempestes o dies de temps mogut. Es pot observar, sempre de forma rar i accidental, a la Plana de Vic i al Lluçanès, bàsicament.
Indrets on es pot veure a Catalunya i al Sud de França

Sens dubte que els llocs més bons per veure aquesta espècie en gran quantitat i, juntament amb d'altres espècies aquàtiques són la Camargue francesa i el Delta de l'Ebre a Catalunya. Les dues grans zones humides del Mediterrani nord occidental són grans refugis per colònies nidificants de flamencs de centanars i fins i tot milers d'individus.

Anellada de flamencs al Delta de l'Ebre

Els anys que la colònia de flamencs nidifica amb èxit, els científics del Parc Natural fan una anellada de la colònia amb la finalitat de controlar les migracions dels joves i l'estat de la població. Aquesta anellada es porta a terme amb més de 250 voluntaris procedents de tot el país, i amb l'assessorament del personal científic de la Cmargue i la Laguna de Fuentedepiedra (Málaga) dos dels llocs on fa molts anys que s'estudia aquesta espècie amb aquesta metodologia. A les fotografies es pot veure el procediment que es fa servir per a tancar els més de 900 polls de flamenc en un tancat i posteriorment anellar-los i tornar-los a la llacuna.

© Jordi Baucells , 2007
© Jordi Baucells (totes les fotografies i textos)
Pàgina actualitzada: 28/08/07

Tots els voluntaris encerclant els flamencs joves Els flamencs tancats apunt de ser anellats
Els flamencs dins la tanca Els polls amb l'edat justa per a l'anellament
Imatges de l'anellada de flamencs al Delta de l'Ebre de l'any 2003.

 

© Jordi Baucells , 2006
© Jordi Baucells (textos i totes les fotografies)
Pàgina actualitzada: 28-Ago-2007