El roquerol (Ptyonoprogne rupestris). Octubre, 2007.

 
Descripció de l'espècie
El roquerol és una de les quatre espècies d'orenetes que es poden veure regularment per Osona. Es diferencia de les altres tres per tenir colors marronosos a tot el cos i unes taques blanques, molt marcades i visibles, a la meitat de la cua. És la única oreneta que passa la tardor i l'hivern a la comarca, doncs és principalment sedentària, tot i que les poblacions de roquerol poden fer desplaçaments de curta i mitja distància.
Indrets on es pot observar
Podem veure roquerols en qualsevol pedrera, cinglera petita o gran, roquissar i fins i tot alguna gran masia abandonada de la comarca. Els indrets on és més típic observar-lo són les grans cingleres del Collsacabra i les Guilleries i també les cingleres de ponent de la Plana de Vic.
Estatus, conservació i gestió

Com a ocell insectívor i protegit per la llei, cal conservar els hàbitats on viu, tot i que el seu estat de conservació no és actualment vulnerable. Les cingleres són hàbitats delicats, moltes vegades greument afectats per activitats esportives i de lleure. Cal compatibilitzar aquestes activitats esportives amb la conservació de la fauna i de la flora autòctones, i hi ha moltes maneres de fer-ho.

Altres aspectes d'interès

És un plaer veure a volar aquests ocells, sens dubte un autèntic malabarista de l'aire. El roquerol vola sempre prop de la cinglera i té una agilitat més que sorprenent per girar de cop, donant voltes a vegades de 360º. És difícil seguir-lo amb els prismàtic i, per suposat, fer-li una fotografia en ple vol, doncs es mou amb una extrema repidesa.

© Jordi Baucells , 2007
© Jordi Baucells (totes les fotografies i textos)
Pàgina actualitzada: 26/10/07